"9. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri" başladı

Etiketler :

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, 9 yıl önce Türkiye'de kişi başına 900 gram olan zeytinyağı tüketiminin bugün yaklaşık iki kat artışla 1,7 kilograma çıktığını bildirdi.
İlçede bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Ayvalık Zeytin Hasat Günleri", 06 mevkisinde Belediye Bandosu eşiliğinde kortej yürüyüşüyle başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden etkinlikte ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Gencer, törende yaptığı konuşmada, yoğun destekle gerçekleştirilen Hasat Günlerinin, Ayvalık'a mal olmuş bir şenlik haline dönüştüğünü söyledi.
Bu etkinliği düzenlerken çok önemli iki amaçlarının bulunduğunu dile getiren Gencer, şöyle devam etti:
"Birincisi zeytinyağı, ikincisi de Ayvalık ve turizmi. Yöremiz halkıyla bu beraberliği Ayvalık'ta oluşturduğumuz sürece bu bölgenin çok daha üst noktalara taşınacağına inanıyorum. Geldiğimiz nokta budur. Bu hasat da Ayvalık'ta birlik ve beraberlik örneği olmuştur. Türkiye'de, Ayvalık'ta zeytinyağı tüketimine fayda etmek için çalıştık. 9 yılda çok yol kat ettik. 9 yıl önce Türkiye'de kişi başına 900 gram zeytinyağı tüketilirken bugün 1,7 kilograma çıktı. Hemen hemen iki kat artış olmuş. Bu zeytinyağı tüketiminin bir payı da Ayvalık'taki etkinliklerdir."
Etkinliğe geçen yıl Siirt'ten 40 öğrenci ve 5 öğretmenin geldiğini hatırlatan Gencer, bu yıl da Erzurum'dan misafirleri ağırladıklarını sözlerine ekledi.
Ayvalık Kaymakam Vekili ve Gömeç Kaymakamı Naif Yavuz ise zeytinyağının,Anadolu'nun sofrasını süs eşyası olmaktan çıkarılıp bütün yemeklerin vazgeçilmez bir ürünü haline getirilmesi gerektiğini anlattı.
Dünya zeytinyağı üretiminin önemli bölümünü Türkiye'nin gerçekleştirdiğini kaydeden Yavuz, "Buna rağmen kişi başı tüketim miktarına bakıldığında istenilen seviyede olmadığımızı üzülerek söylüyorum. Avrupa Birliği (AB) ortalaması kişi başına 14-16 litre iken ülkemizde bu rakam maalesef daha az. Bu miktar, komşumuz Yunanistan'da 25 litre, İtalya ve İspanya'da 18-20 litre civarındadır" diye konuştu.
Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen de zeytinin, yaşadığı coğrafyayı besleyen, zenginleştiren, kültürünü, yaşam değerini artıran bir ağacın ürünü olduğunu vurguladı.
Altınova Belediyesi Gençlik Merkezi ekibinin halk oyunu gösterisi ve Ayvalık Belediye Bandosunun konseriyle devam eden etkinliğe katılanlara ekmek arası balık ikram edildi.
Zeytin ve zeytinyağı firmalarının, stantlarda ürünlerini sergilediği etkinlik, resim sergileri, tiyatro gösterileri, temsili zeytin hasadı, panel ve konferanslarla 3 gün sürecek.
- Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklalMarşı detayı - Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer konşması - Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in konuşması - Stantlardan detaylar - Açılışa katılan protokol detayları -Ayvalık Kaymakam Vekili Naif Yavuz konuşması - Töreni izleyen basın mensupları detayı - Halk oyunları gösterisi - Açılış kurdelasının kesimi - Zeytin ve zeytinyağı tadanlar - Balık ekmek dağıtımı - Zeytinyağına ekmek banma detayı
Haber: '9. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri' başladı

0 yorum: