Dünyanın En Ünlü 5 Beyaz Şapkalı Hacker'ı

Etiketler :


"Hacker" kelimesi her zaman kötü işler yapan, şirketlerin ağlarını, web sitelerini çökerten kişileri temsil etmiyor. Hacker kelimesi aslında bir zamanlar bilgisayar ve ağ bilgisi yüksek kişileri anlatmakta kullanılıyordu; ancak Hollywood filmleri bu durumu biraz değiştirdi. Bu yazımızda "iyi hacker" olarak bilinen ünlü "beyaz şapkalı hacker"lardan 5'ini sizlere tanıtmak istiyoruz. Bu kişilerin hepsini ismen tanımasanız da, yaptıkları önemli işleri önceden duymuş olabilirsiniz.

Steve Wozniak: Steve Jobs ile Apple'ı kuran Steve Wozniak, bilgisayar kariyerine ücretsiz uzun mesafeli telefon aramaları yapmaya izin veren mavi kutu adında bir cihaz ile başlamıştı. Jobs ve Wozniak, bu kutları kendileri yapıyorlar ve okul arkadaşlarına satıyorlardı. İkili, zamanla daha iyi fikirler geliştirmeye başladılar. Wozniak, okulu bırakmasının ardından satılabilen tam teşeküllü bir PC meydana getirdi.

Linus Torvalds: Linux'un mucidi Linux Torvalds, Windows ve Mac için önemli bir alternatif meydana getirmişti. Küçük yaşta cihazlarını hack'lemeyi seven Torvalds, çocukken Minix işletim sisteminden ilham alarak ilk Linux kernel'ini ortaya çıkarmıştı. Kendisine yardım edecek kişiler arayan Torvalds, zaman içinde Linux'u popüler hale getirmeyi başardı.

Tim Berners-Lee: İnternette dolaşmayı, dosyalara erişmeyi icat eden Tim Berners-Lee (WWW'nin mucidi, internetin değil), elektronik hayatına çok erken yaşta başlamıştı. Berners-Lee, Oxford Üniversitesi'ndeyken çeşitli parçaları birleştirerek sıfırdan bir bilgisayar üretmeyi başarmıştı. Berners-Lee, daha sonra CERN'de çalıştı ve bilim adamlarının bilgileri hızlıca güncellemesini ve paylaşmasını sağlayan bir sistem geliştirdi.

Julian Assange: Bir bilgisayar programcısı olan Julian Assange, an çok sızdırdığı belgelerle bilinen WikiLeaks'i kurmasıyla tanınıyor. 16 yaşında sistemleri hack'lemeye başlayan Assange, onlara "zarar vermiyor", "bilgileri değiştirmiyor" ve "bilgileri mümkün olduğunca çok paylaşıyordu".

Tsutomu Shimomura: Tsutomu Shimomura, ününü siyah şapkalı hacker Kevin Mitnick'in yakalanmasına yardımcı olarak kazandı. Mitnick, Shimomura'nın bilgisayarlarına kişisel bir saldırı düzenlemiş, Shimomura ise buna karşılık olarak FBI'ya yardım ederek Mitnick'in yakalanmasını sağlamıştı.

Shimomura, Mitnick'in cep telefonunu hack'lemiş ve görüşmelerini dinlemeyi başarmıştı. Bu sayede Mitnick'in bulunduğu apartman bulunmuş ve rahatlıkla tutuklanmıştı.

0 yorum: